first_imgPhotographs:  Tim Van de VeldeSave this picture!© Tim Van de VeldeRecommended ProductsWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40Text description provided by the architects. In the 9th century, the Graafjansdijk (dike) protected parts of France and Belgium against the storm tides from the North Sea and the Western part of the river Schelde. Currently only a short strip of this dike remains in the rural surroundings of the seaside village of Knokke, near the border with Holland.Save this picture!© Tim Van de VeldeAcross the road from the Graafjansdijk is the narrow plot, enclosed by an adjacent moat on the north side. The terrain overlooks an open meadow. This geographical context has a major impact on how the design of the villa was perceived.Save this picture!Ground Floor Planthe ground level of the villa fully occupies the narrow terrain, apart from a small inner garden on the north side. It is completely wrapped in barnwood alongside the road, hiding the garage and creating a private atmosphere for the bedrooms. This materialization produces a solid plinth contrasting with the transparent volume on upper floor. This subordinate upper volume, containing the living room and kitchen, is made completely out of glass and is a lot smaller than the closed volume underneath. The barnwood walls extends 1 meter above the first level and functions as a railing for the terrace.Save this picture!© Tim Van de VeldeThe north side opens up completely on both levels, allowing views over the meadow from the living room and kitchen on the upper level , as well as from the bedrooms downstairs. The crops growing on the north side still allow for some privacy in the bedrooms.Save this picture!© Tim Van de VeldeThe same architectural materials from the exterior are applied throughout the interior. The intimate bedrooms combine a cosy black Tadelakt floor and walls with bespoke barnwood furniture. The same flooring continues on the upper level, combined with a bare metal kitchen counter. The free standing barnwood kitchen closets frame the view over the dike, rather than overexposing it. Past the counter lies the terrace, where the risen barnwood plinth creates privacy.Save this picture!© Tim Van de VeldeProject gallerySee allShow lessBuilding for 21 Houses / Roman y CanivellSelected ProjectsThao Ho Home Furnishings / MW archstudioSelected Projects Share “COPY” Graafjansdijk House / Govaert & Vanhoutte ArchitectsSave this projectSaveGraafjansdijk House / Govaert & Vanhoutte Architects Save this picture!© Tim Van de Velde+ 33 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/775123/graafjansdijk-house-govaert-and-vanhoutte-architects Clipboard “COPY” CopyHouses•Knokke-Heist, Belgium ArchDaily Projects Belgiumcenter_img Graafjansdijk House / Govaert & Vanhoutte Architects Photographs 2015 Houses CopyAbout this officeGovaert & Vanhoutte ArchitectsOfficeFollowProductsWoodGlassSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesKnokke-HeistBelgiumPublished on October 13, 2015Cite: “Graafjansdijk House / Govaert & Vanhoutte Architects” 13 Oct 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BronzeBathroomsGeberitBathroom Series – ONESkylightsLAMILUXGlass Skylight F100 CircularMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassAluminium CompositesAmerican MetalcraftAluminum Panels – Decorative Fencing for BridgesPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsWater Facade PanelDoorsLinvisibileLinvisibile Concealed Sliding Door | MareaWall / Ceiling LightsiGuzziniExterior Light – WalkyWoodPlycoWood Boards – Birch LaserplyMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/775123/graafjansdijk-house-govaert-and-vanhoutte-architects Clipboard Architects: Govaert & Vanhoutte Architects Year Completion year of this architecture project Year: last_img