first_img Projects “COPY” Houses Year:  Institute for Integrated Learning in Management / Morphogenesis Institute for Integrated Learning in Management / MorphogenesisSave this projectSaveInstitute for Integrated Learning in Management / MorphogenesisSave this picture!© Jatinder Marwaha+ 22Curated by María Francisca González Share BMSF Design Consultants Pvt. Ltd Area:  1750000 ft² Year Completion year of this architecture project Lead Architects: India Architects: Morphogenesis Area Area of this architecture project “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/898862/institute-for-integrated-learning-in-management-morphogenesis Clipboard Save this picture!© Jatinder MarwahaText description provided by the architects. The project is a student-housing complex within the existing educational campus of the Institute for Integrated Learning in Management, Greater Noida, India. The campus takes inspiration from the urban structure of court, cluster and street living of Shahjahanabad, the old settlement of Delhi. The aim was to create an architecture that would be a socio-cultural setting for fostering cross pollination of ideologies in young minds.Save this picture!Urban StreetscapeRecommended ProductsMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82Enclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreThe notion of the street being an urban space and the community being the caretaker of it has been used to align all movement along one narrow street with the individual blocks facing into this primary circulation spine. Within each block, courtyards are introduced as internal communal spaces. A series of interaction spaces in the form of voids spiral up the form, creating in a way, a vertical urbanscape that overlooks the central spine and the courts. This plays a vital role in Morphogenesis’ design approach for this student habitat in terms of safety and security, both perceived and real. The street court configuration whilst traditionally inspired, is also an outcome of adapting Jane Jacobs’ concept of ‘eyes on the street’. Jacobs had famously explained this theory stating, “There must be eyes upon the street, eyes belonging to those we might call the natural proprietors of the street”.Save this picture!© Jatinder MarwahaAn apartment format is adopted for the student accommodation to promote community living. These apartment units are placed along the external periphery for maximum daylight and all internal circulation is within a corridor system that overlooks the central courtyard of each building. Occupants give each court a unique character throughout the year by using it as a celebration space, activity space or breakout space. The porosity of jaalis is used to cross ventilate these courtyards whilst the movement of the sun adds the dynamic dimension of light and shadow patterns sweeping the form through the day.Save this picture!Post Occupancy EvaluationThe spatial configuration leading to the courtyard morphology is carefully analyzed to create maximum shading and generate a microclimate, thereby extending the outdoor usage periods. This helps in reducing built up area demand. Daylight analysis helped articulate the façade whilst ensuring optimal light penetration. Indoor gathering spaces have been located below ground and open to large earth-banked subterranean courtyards. The subterranean landscape areas are articulated with water features and seating spaces to enhance student use.Save this picture!© Jatinder MarwahaThe choice of brick as the primary façade material was also an exercise in resource optimizations by serving the dual purpose of creating a high performance and low maintenance facade that weathers well in this harsh climate. Historically, the region is replete with examples of traditional brick construction, and brick is also identified with educational institutes.Save this picture!© Jatinder MarwahaThe IILM student housing is a project where the architecture and spatial character of the built form plays a key role in developing the socio-cultural ethos of this student community. It is also a case where optimizing resource through material and morphology allows for reduced built form without reducing functionality.Save this picture!© Jatinder MarwahaProject gallerySee allShow lessMILLWALL / studio STAY ArchitectsSelected ProjectsELEMENTAL Designs a Building/Bridge in Buenos AiresArchitecture News Sharecenter_img Photographs:  Jatinder Marwaha Landscape Design: ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/898862/institute-for-integrated-learning-in-management-morphogenesis Clipboard Photographs NMP Structure: Sonali Rastogi, Manit Rastogi Hvac, Plumbing, Electrical:Apostle Design StudioCity:Greater NoidaCountry:IndiaMore SpecsLess Specs 2013 CopyAbout this officeMorphogenesisOfficeFollowProductsConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesGreater NoidaIndiaPublished on July 25, 2018Cite: “Institute for Integrated Learning in Management / Morphogenesis” 25 Jul 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalSinkshansgroheBasin FaucetsPaintSTAC BONDComposite Panel Finishes – MetallicsConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 70 ADUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Hinged Door | AlbaWoodHESS TIMBERTimber – GLT BlockGreen FacadesSempergreenLiving Wall – SemperGreenwallMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?印度管理综合研究所学生宿舍,“有眼”红砖营造微街区空间 / Morphogenesis是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopyHouses•Greater Noida, Indialast_img